Lieren ontvetten / servicen

Zonnetje, biertje… Voor het eerst in 3 jaar is er: Tijd (!) geen regen, geen gloeiende hitte of vrieskou. Overigens is de component tijd hier de belangrijkste. Tijd om eindelijk de achterste 4 lieren eens open te maken. Ik vond ze niet lekker lopen. Zeker aan bakboord. Het betreft 4 Meisner 21 potjes uit 1985. Die hadden natuurlijk jaren geleden al mijn liefde moeten ontvangen maar iets met een boot werk je dood en een kind.

Plakkerig vet en water en vuil. Niet zo heel lekker.

Er vallen een paar dingen op. 1: Ik kan niet bij de veertjes en de palletjes zonder hem van het dek te schroeven. Althans, ik zie zo snel niet hoe en ben lui en doe geen google. 2: Het lijkt of er in de bakboord potjes een ander vet is gebruikt dan in de stuurboord? 3: Slijtage op de lier is niet logisch. Of vast wel, maar ik zie niet hoe. 4:Shit we moeten sneller nieuwe lieren dan gehoopt.

Voor nu getracht zoveel mogelijk oud vet te verwijderen. Dat was zoveel en zo plakkerig dat de lagers (ronde dingen met metalen staafjes) bij een lier in de drum vast blijven zitten. Gelukkig geen dikke zoutkristallen er in. Dat ben ik ook wel eens tegen gekomen. Maar goed. Wat DOE je nou eigenlijk wanneer je je lieren serviced?

Feitelijk haal je het oude vet zo goed mogelijk weg, doet er weer een beetje, echt een beetje is genoeg. Lieren vet op. Verder kijk je of er veertjes zijn gebroken en of er speling op de palletjes zit. Wanneer alles schoon is en weer in vers vet. Maak je alles weer dicht. Kind kan de was doen!

Wil je het echt goed schoon hebben? Dan is de onderdelen een tijdje in de diesel leggen een aardige optie. Zo verwijder je echt het oude vet.

Het oude vet zit er dik genoeg op om het er zachtjes draaiend met de lierhendel zo af te kunnen scheppen.

Tip: Gebruik een oud laken oid. Geen handdoek en geen keukenrol (wat ik dus deed) Bij gebruik van een keukenrol zijn er namelijk 2 grote nadelen. 1: Er blijven met wat pech restjes papier plakken. 2: Je gaat loeihart door je keukenrol heen en buiten een vuilniszakje met uitermate vet papier is een garantie voor vlekken overal want het waait natuurlijk net weg. Of valt om etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here